Mozgástanulás alapjai

A mozgás nem pozíciókból áll. Bármelyik edző, aki ezeken keresztül próbál neked vagy bárkinek mozgást tanítani nem fog sikerrel járni, legyen az súlyemelés, futás, tenisz, akármi. Ennek az egyszerű oka a biológiánkban keresendő.

Az agyunk ugyanis nem arra készült, hogy hosszas check-listeket, adathalmazt, információt beletápláljanak, mint egy számítógépbe (ez ugyanúgy igaz az iskolarendszerre is, de az egy téma önmagában), hogy aztán ezeken mindig végigmenve vezessen le egy mozgássort.

Az agyunk asszociáción keresztül tanul. Érzelmekkel köti össze a történéseket és ezek az érzések automatikusan beidegződésre kerülnek. Következő alkalommal, ha az edzőtök pozíciókat mondd (térd ide, csípő ide, váll oda, mellkas amoda) kérjétek meg, hogy inkább mutasson rá melyik izmot kellene főleg éreznetek.

A csoda ott jön, hogy ha a megfelelő izmokat használod és érzed, hogy azok működnek, akkor a pozíció automatikusan jönni fog. És ha nem tudsz elérni bizonyos mélységet például egy guggolásban mert ott már nincs meg az érzésed az izomban? Akkor az nem a te pozíciód...még. Viszont, ha belekényszeríted magad ebbe a pozícióba, akkor lehet, hogy soha nem is lesz. És ezzel nincsen semmi baj. Ahogy az izomzatod edzed és erősödik, úgy fog nyílni a mozgástartományod. Csak idő kell hozzá. Ha azt viszont olyan pozíciókban edzed ahol nem is érzed az izomzatod, akkor már valami mást edzel, más izomzatból oldja meg a tested a mozgást és nem fogsz a céljaid felé haladni.